Galite susigrąžinti už senąją elektros liniją sumokėtus pinigus

(1)

SB Tauras nariai gali susigrazinti pinigus uz elektraJau daugiau nei metai, kaip iniciatyvinė grupė kelia klausimą, kodėl SB “Tauras” pirmininkė ir valdyba laiko sukaupę sodininkų pinigus, tačiau nieko su jais nedaro. Šį klausimą kėlėme dar 2013-aisiais – galite perskaityti straipsnyje S. B. „Tauras“ pirmininkės Astos Kargaudienės darbo metodai. Atrodo, kad mūsų pastangos nenuėjo veltui – paskutiniame susirinkime buvo nuspręsta išdalinti pinigus, sukauptus bendrijos elektros tinklų priežiūrai dar nuo 1999 m., nors tinklai parduoti bendrovei AB “Lesto” jau prieš daug metų. Jei esate vienas iš tų, kurie naudojasi antžemine elektros linija, greičiausiai galėsite susigrąžinti dalį elektros tinklams išleistų pinigų – skaitykite toliau.

Dauguma dar pamena, kad prieš parduodant elektros liniją AB “Lesto”, iš bendrijos narių, naujai prisijungiančių prie el. tinklų, buvo renkamos lėšos būsimai tinklų priežiūrai. Po tinklų pardavimo šie pinigai liko gulėti bendrijos sąskaitoje ir tik dabar atsirado viltis juos atgauti. Jeigu Jūsų sklypas yra vienas iš pažymėtų mėlynai žemėlapyje žemiau, o elektrą įsirengėte iki 2011 metų (t. y. kol tinklai dar priklausė bendrijai), norint atgauti Jums priklausančią dalį, tereikia parašyti prašymą bendrijos pirmininkei – jo pavyzdį rasite straipsnio apačioje. Nenumokite ranka – pinigai nemaži – net 280,24 € (967,63 Lt). Deja, bet tiksliai nežinoma, ar vienoda suma grąžinama visiems, ar ji kažkaip paskirstoma – bendrija tokios informacijos neskelbia. Tikslią sumą, kuri Jums priklauso, galite sužinoti pas bendrijos buhalterę, tel. +370 651 37260, el. paštas kodapastas@gmail.com.

SB Tauras nariai gali susigrazinti pinigus uz elektra

Beje, verta prisiminti, kad pardavus elektros liniją gauta 48 tūkst. Lt. Atmetus 17 889,28 Lt, kurie mįslingai buvo nurašyti dėl neva nesutapusių elektros skaitiklių, likusią sumą buvo nuspręsta išdalinti. Gavosi maždaug po 400 Lt (115,85€), kuriuos dauguma tuo metu besinaudojusių elektra jau ir atgavo. Jeigu Jūs to nežinojote ir dar neatgavote šių pinigų (o žinant, kad mūsų bendrijoje garsiau kalbama apie pinigų rinkimą, o ne grąžinimą, – tai visai realu), tai padaryti dar ne vėlu – taip pat turėtų užtekti pateikti prašymą bendrijos pirmininkei. Kaip minėta anksčiau, tikslią sumą, kuri Jums priklauso, galite sužinoti pas bendrijos buhalterę tel. +370 651 37260, el. paštas kodapastas@gmail.com.

Galite parsisiųsti prašymo grąžinti pinigus šabloną: Prašymas grąžinti pinigus.pdf

Bendrijos svetainėje paskelbtas skelbimas apie pinigų už elektros liniją grąžinimą:

GERBIAMI
SB „TAURAS“ BENDRIJOS NARIAI,

                      Informuojame, jog 1999 metais buvo vykdyti
elektros transformatorinės KT T-301, esančios Tauro 13-oje gatvėje statybos darbai. Prie šios transformatorinės statybos buvo prisidėję sodininkai savo asmeninėmis lėšomis, kurios buvo sukauptos bendrijos banko sąskaitoje. Dalis lėšų liko nepanaudotos, kurios turi būti grąžinamos jas sumokėjusiems sodininkams arba naujiems sodo sklypų savininkams pagal 2014-12-20 SB „Tauras“ visuotinio bendrijos narių pakartotino susirinkimo sprendimą, jei sodo sklypo pirkimo-pardavimo sutartyse tai yra numatyta. Priešingu atveju minėtieji pinigai turi būti grąžinti ankstesniems sodo sklypų savininkams. Tam, kad nekiltų nesusipratimų, prašome sodininkų, kurie pretenduoja gauti įmokų dalis ir yra įsigiję sodo sklypus po kaupiamųjų lėšų sumokėjimo, pateikti bendrijai sodo sklypų pirkimo-pardavimo sutartis.

Su pagarba,                                                                                                            SB „Tauras“ valdyba

Beje, nežinia, kokie teisininkai konsultavo pirmininkę rengiant skelbimo tekstą, bet pagal SBĮ “sodininkams bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso sodininkų bendromis lėšomis ar bendromis sutelktomis jėgomis pastatyti, įrengti ar kitaip įsigyti bendrojo naudojimo objektai“, todėl neabejotina, kad sklypams elektrą tiekianti įranga teisme būtų pripažinta kaip priklausinys, priklausantis sklypo savininkui dalinės nuosavybės teise. Paprasčiau sakant, parduodant sklypą kartu savininkui pereina ir su tuo sklypu susiję bendrijos elektros tinklai, taigi ir už juos įmokėti pinigai turi būti grąžinami naujam savininkui.

1 komentaras apie “Galite susigrąžinti už senąją elektros liniją sumokėtus pinigus”

  1. Ar prieš rašant straipsnius p. Zikaras konsultuojasi su teisininkais, ar vis dar įsivaizduoja, kad yra teisinkas ir puikiai išmano teisę. Čia galiu pasakyt, kad “nusikalbėjo” apie priklausinius. Elektros stulpas jokia forma negali būti priklausiniu, nes pat žodis “priklausinys” reiškia, kad objektas turi nuo kažko priklausyti ir negali savarankiškai veikti. Stulpas gali puikiai atlikti savo funkcijas ir be sklypo bei jam nėra jokio skirtumo, kur jis pastatytas, t. y. prie tvoros, laukuose ar kitur. Priklausiniu gali būti tik nekilnojamieji daiktai, kurie yra priklausomi nuo pagrindinio daikto (pastato).

    Atsakyti

Parašykite komentarą