Ar žinojote, kad galite gauti nemokamą konteinerį kompostavimui?

kompokontNamudinio kompostavimo konteineriai Klaipėdos mieste ir visoje apskrityje dalinami nuo 2009 metų. Ši pavasarį Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) tęsia šią akciją ir nemokamai išdalins dar apie 700 kompostinių.

Artėja pavasaris – medžių genėjimo ir gausaus žaliųjų atliekų sezonas. Tad individualiuose gyvenantiems namuose ar sodų bendrijose gyvenantiems jau reiktų pagalvoti, kaip jie tvarkys iš sodo ar virtuvės likusias žaliąsias atliekas. Jos sudaro beveik pusę mūsų komunalinių atliekų. Tačiau atsikratyti biologiškai skaidžiomis atliekomis išmetant jas į bendrą konteinerį neleistina. Vienas ekologiškiausių ir praktiškiausių būdų tvarkyti žaliąsias atliekas yra namudinis kompostavimas. Tai puikus būdas biologiškai skaidžias atliekas paversti naudingu ir ekologišku kompostu jūsų sodui ar daržui.

Liko apie 700 konteinerių

Namudinio kompostavimo konteineriai Klaipėdos mieste ir visoje apskrityje dalinami nuo 2009 metų. Ši pavasarį Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) tęsia šią akciją ir išdalins dar apie 700 kompostinių.

„Pasinaudojant Europos Sąjungos finansine pagalba visam Klaipėdos regionui 2012 metais buvo nupirkta 10 tūkstančių kompostavimo konteinerių, kurie buvo paskirstyti visos apskrities savivaldybėms“, – pasakojo Tomas Mataitis, KRATC Viešųjų pirkimų ir projektų administravimo skyriaus vadovas.

Tačiau ne visos regiono savivaldybės sugebėjo išdalinti konteinerius ir likusieji sugrįžo į KRATC.

„Kviečiame kompostinių negavusius ir jų norinčius Klaipėdos miesto ir visos apskrities gyventojus registruotis telefonu ar atvykus į didžiųjų atliekų aikšteles“, – kvietė Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovė.

Konteineriai nemokamai panaudai bus išduodami fiziniams asmenims, kurie gyvena nuosavuose namuose arba soduose, neturi įsiskolinimų už atliekų tvarkymą.

Registruotis galima nemokama telefono linija 8 800 13344, KRATC biure (Liepų g. 15, Klaipėdoje), viso regiono didžiųjų atliekų surinkimo aikštelėse arba Glaudėnų kaime esančioje žaliųjų atliekų surinkimo aikštelėje. Su užsiregistravusiais gyventojais bus susisiekta ir suderinta konteinerio atidavimo vieta bei laikas.

Kompostavimas nekelia diskomforto

Į namudinio kompostavimo konteinerius galima mesti praktiškai visas biologiškai skaidžias atliekas, atsirandančias sode ar virtuvėje. Kompostui tinka: lapai, žolė, smulkinta mediena, daržo atliekos, smulkinti kiaušinių lukštai, arbatos bei kavos tirščiai, daržovių, vaisių likučiai. Atliekos konteineryje vidutiniškai per metus virsta ekologišku kompostu – puikia trąša dirvožemiui. Daugiau informacijos apie kompostavimą ir atliekų tvarkymą galite rasti čia.

Parengta pagal KRATC informaciją.

Parašykite komentarą