Ar svarstomi SB įstatymo pakeitimai išgelbės mūsų sodų bendriją “Tauras”?

(6)

Delfi” prieš porą dienų publikavo labai įdomų straipsnį apie sodų bendrijas Sodų gyventojams ateina liūdni laikai. Jame pasakojama apie šiuo metu seime vykstantį SBĮ pakeitimų svarstymą ir apie bendrijų ateitį apskritai. Norėčiau pasidalinti keliomis įdomesnėmis mintimis iš šio straipsnio ir pagalvoti, kaip mūsų bendrija atrodo viso to fone.

Sodų bendrija ar gyvenamasis kvartalas?

Straipsnyje dar kartą labai teisingai prisiminta, kad nemaža dalis sodų bendrijų, ypač esančių prie miesto, jau nebeprimena sodų:

<…> sodų bendrijos yra išaugę iš savo ribų ir susiformavę gyvenamos teritorijos – kvartalai. Reikia iš sodų bendrijos formos pereiti į kitą. Koks skirtumas – ar aš auginu gyvenvietėje prie savo namo daržoves ir vaisius, ar tai daro žmogus sodų bendrijoje irgi prie savo namelio? Jeigu išsispręstų sodų bendrijų transformacija į kitą būvį, atsirastų galimybė panaudoti europines lėšas savivaldybėms infrastruktūros sutvarkymui“, – posėdžio metu kalbėjo A. Mitrulevičius.

Europos Sąjungos parama sodams? Be problemų!

Sodų bendrijos „Švietimas“ pirmininkas Vytautas Rutkauskas teigė, kad netiesa, jog bendrija negali gauti europinės paramos, ką posėdžio metu tvirtino A. Salamakinas ir jam antrino A. Mitrulevičius: „Mes, pavyzdžiui, gavome Europos Sąjungos pinigų vandentiekiui ir kanalizacijai nutiesti, taigi šiemet prasidės darbai. Apie 80 proc. žmonių sodų bendrijoje nuolat gyvena“, – tikino V. Rutkauskas.

Taigi, kol SB “Tauras” jau daugybę metų vandentiekį bando įsivesti per teismus, protingesni sodų pirmininkai inžinerinius tinklus įrenginėja už ES pinigus. O kad sodų bendrijos ES paramą gali gauti, jau rašiau anksčiau (Soduose ties vandentiekį), be to, dabar jau daug kas žino, jog ES paramą vandentiekiui įrengti galėjo gauti ir SB “Tauras”, tačiau, pasak Klaipėdos savivaldybės, mūsų bendrijos pirmininkė tos paramos atsisakė.

Prisiminta ir sodų bendrijų istorijos pradžia

<…> „Tie sodai – visiškas sovietmečio išmislas. Kai žmonėms neleido statyti gyvenamųjų namų, žmonės vos ne prievartiniu būdu buvo perkelti į miestus ir žmonių nuraminimui, žemės pakapstymui, morkytės pasodinimui ir buvo skirti tie sodai“.

Dar neskaičiusius kviečiu būtinai perskaityti apie tai, kad (anot DELFI) Sodų gyventojams ateina liūdni laikai.

O kaip gi pas mus, sodininkų bendrijoje “Tauras”?

Svarstomiems SBĮ pakeitimams keletą pasiūlymų nusiunčiau ir aš, bet labai panašu, kad ir net jei ir būtų priimtas, siūlomas įstatymo projektas neišspręs sodų problemų. Ir tikrai niekas kardinaliai nepasikeis mūsų bendrijoje. Turime patys galvoti, kaip nutraukti

Ar ilgai dar užteks kantrybės?

6 komentarai apie “Ar svarstomi SB įstatymo pakeitimai išgelbės mūsų sodų bendriją “Tauras”?”

  1. gerai kad ohooo diagnoze pats sau nustate.Belieka tik jums ta sifruote 13t issitatueruoti ant kaktos – gydys jusu simptomus geriau nei tabletes.

    Atsakyti
  2. valdybos nariai dirba be atlygio. Pirmininko, buhalterės pareigybės turėtų būti, darbo krūvis – pusė etato geriausiu atveju, nes darbo krūvio nėra. Įdarbinti net du teisininkai tai prabanga, kurią turi turbūt vienintelė Lietuvoje sodininkų bendrija ,,Tauras”. Už gaunamą atlyginimą jie net neatstovauja sodininkų bendrijos ,,Tauras” teismuose. Išsirinkime gatvėse pirmininkus, kurie gyvena soduose, kurie atstovaus sodininkų interesus, spręskime aktualius klausimus visi kada prireikia ir kokius būtina spręsti. Jei tvarka nesikeis, ,,iš viršaus” bus nuleidžiami sprendžiami klausimai, teisminiais ginčais, dideliais mokesčiais, dešimtis tūkstančių litų atlyginimams išleidžiančių sodininkų turtas esantis sb ,,Tauras” ir toliau mažės. Niekas nenori pirkti žemės sklypų, namų sodininkų bendrijoje, kurioje dideli mokesčiai, nesibaigiantys ginčai.

    Atsakyti

Parašykite komentarą