Straipsnis “Kodėl sodininkų bendrijos netampa gyvenvietėmis?”

Tinklalapis www.statybunaujienos.lt šią savaitę publikavo straipsnį apie sodininkų bendrijas “Kodėl sodininkų bendrijos netampa gyvenvietėmis?“. Keletas įdomesnių ištraukų:

Jau seniai nieko nebestebina žinia, kad vis daugiau tautiečių gyvena sodininkų bendrijose. Vietoje vasaros namelių bendrijose kyla prabangūs gyvenamieji namai, kuriasi bendruomenės, asfaltuojami keliukai, tačiau iš daugiau kaip 1200 Lietuvoje įkurtų sodininkų bendrijų nė viena vis dar nėra performuota į gyvenvietę, nors didelė dalis gyventojų jau oficialiai deklaruoja gyvenamąją vietą sodininkų bendrijose.

Pastaba. Ši informacija straipsnyje yra klaidinga, kadangi žinomos bent dvi sėkmingai persitvarkiusios sodininkų bendrijos – bendruomene tapusi Kilimų sodininkų bendrija (jau buvo apie tai rašyta čia – Pokalbis su “Kilimų” bendruomenės atstovu: ar buvo verta naikinti sodininkų bendriją?) ir kaimu tapusi Radikių sodininkų bendrija (plačiau: Radikių sodų bendrija paskelbta kaimu).

<…> sodininkų bendrijos tampa aktualia ir paklausia vieta, savivaldybėms jos – papildoma našta, kurios prisiimti nenorima, sako sodininkų bendrijos asociacijos pirmininkas Eigintas Germanavičius. 

„Pirmiausia, šito reikalo nenori tvarkyti mūsų vyriausybė. Reikalingos papildomos lėšos, savivaldybėms atsirastų papildomų darbų, kurių jos nenori.”

„Sodininkų bendrijos jau seniai yra virtusios savotiškomis gyvenvietėmis. Įstatymai tokie, kad sodai galėtų išsiformuoti ir tapti gyvenvietėmis, tačiau tam reikia suformuoti gatves ir jas atiduoti miestui. <…>”, – pasakoja N. Valatkevičius.

<…>

Sodininkų bendrijų asociacijai vadovaujantis E. Germanavičius pasakoja, kad situacija, kai bendrijos tampa gyvenvietėmis, pastebima tik miestų teritorijose arba netoli jų įsikūrusiose bendrijose. Didžiųjų šalies miestų sodininkų bendrijos nuolatinių gyventojų turi daugiau nei mažesnių miestų.
„Rajonuose esančios sodininkų bendrijos ir toliau atlieka savo pirminę funkciją – tarnauja kaip vasaros zonos teritorijos, savaitgalio poilsiui ir daržovių auginimui“, – situaciją rajonuose įsikūrusių sodų bendrijose komentuoja E. Germanavičius.

Skaitykite visą straipsnį: “Kodėl sodininkų bendrijos netampa gyvenvietėmis?“.

 

Parašykite komentarą