Straipsnis “Sodininkai ieško kelių gerovės link”

Šiandien “Vakarų ekspresas” straipsnyje Sodininkai ieško kelių gerovės link rašo apie kuriamą Lietuvos Vakarų regiono sodininkų bendrijų asociaciją. Šiuo metu į šią asociaciją jungiasi Klaipėdos rajono sodininkų bendrijos “Dituva” ir “Vaiteliai”, rašoma, kad vėliau turėtų prisijungti “Tolupis”, “Gulbė” ir “Smiltelė”. Įdomesnės ištraukos iš straipsnio:

“<…> jau šią vasarą de facto tikriausiai pradės veikti “Vakarų Lietuvos sodai” – didžiausių sodų bendrijų “Dituva” ir “Vaiteliai” junginys, prie kurio vėliau prisiglaus ir mažesnės bendrijos.”

“<…> net šimtą gyventojų turintis kaimas šiuo metu gali pretenduoti į ES paramą bendruomeniniams tikslams, o bendrija, kurioje gyvenamąją vietą deklaravę apie 2 tūkst. gyventojų, pagal įstatymus europinių pinigų gauti negali.”

“Istorija rodo, kad sodų bendrijose vieningus sprendimus priimti sudėtinga: susirinkimuose dažnai dalyvauja nedidelė dalis bendrijų narių, o sprendžiant įvairius klausimus bendruomenė pasidalija į dvi priešingas stovyklas, priimti sprendimai neretai baigiasi teismų procesais, bendrijose tvyro revoliucinės, o ne vienybės nuotaikos.
Tad dėl asociacijos įkūrimo susirinkimuose sodininkų pritarimo neprašyta – tam, kad reikalas neužtruktų. Tikimasi, jog ji, kaip juridinis asmuo pradės veikti ir pirmųjų realių darbų imsis jau šią vasarą.
Bendrijų neatsiklausę pirmininkai tikina į asociacijos kūrimą investuojantys savo lėšas ir bendrų fondų neliečiantys.”

Apibendrinant panašu, kad ir kitose bendrijose pirmininkai veikia neatsižvelgdami į tai, ar jų sprendimams pritaria bendrijos nariai. Vertinant pačią asociaciją irgi galime prisiminti nelabai seną mūsų bendrijos patirtį, kai SB “Tauras” neilgą laiką buvo Lietuvos sodininkų bendrijų asociacijos sudėtyje, tačiau atsisakė narystės joje, kadangi tai bendrijai nedavė visiškai jokios naudos. Nepanašu, kad SB “Tauras” naudos gautų ir iš šios naujosios asociacijos, kuriai aktualesnės rajono, o ne miesto teritorijoje esančių sodininkų bendrijų problemos.

Visą straipsnį apie naują asociaciją skaitykite “Vakarų ekspreso” tinklalapyje – Sodininkai ieško kelių gerovės link.

Parašykite komentarą