Kas naujo SB “Tauras” teismuose?

(3)

Soduose įprasta, kad gyvenimas žiemos metu sulėtėja, gamta užmiega ir laukia pavasario. Mes, Klaipėdos mieste esančios sodininkų bendrijos “Tauras” bendruomenė, jau įpratome savo gyvenimą dėlioti labai nenutoldami nuo teismo posėdžių tvarkaraščių. Ir panašu, kad čia “pavasaris” jau visai ne už kalnų.

Šios savaitės byla Aukščiausiame Teisme

Įdomiausia, žinoma, kaip viskas vyksta “aukščiausiame lygyje”, t. y. Lietuvos Aukščiausiame Teisme. Ten antradienį, vasario 12 d., vyko posėdis dėl skolos už vandentiekį, kurio sprendimas bus paskelbtas kovo 14 d.. Šios bylos rezultatas iš esmės lems, ar savo sode vaistažoles auginančiai pensininkei, turinčiai galimybę prisijungti prie AB “Klaipėdos vanduo” priklausančių tinklų, einančių pro jos sklypą, o ne tik SB “Tauras” vandentiekio, artimiausius keletą metų iš pensijos bus išskaičiuojama skola už SB “Tauras” vandentiekį, paliekant minimalią sumą. Skola už vandentiekį, kurio savininke ši pensininkė taip ir netaps, kadangi bendrija jį jau nusprendė perleisti AB “Klaipėdos vanduo” už 1 Lt. Belieka tik priminti, kad nepalankaus teismo sprendimo atveju iš pensininkės išieškota skola turėtų būti išdalinta pirmiesiems įnašus už vandentiekį įnešusiems ir vandentiekį į sodininkų bendrijoje pasistatytus namus įsivedusiems gyventojams, taip sumažinant jų turėtas išlaidas. Nes juk bendrijoje turi būti lygybė, tiesa?

Svarbiausias sprendimas Aukščiausiame Teisme – jau pirmadienį

Iki šiol Lietuvos Aukščiausiasis Teismas buvo priėmęs tik vieną nutartį SB “Tauras” vandentiekio byloje, kuri buvo palanki atsakovui – buvo pripažinta, kad jis byloje buvo pasirinktas neteisingai. Vis dar nėra aišku, kas turėtų padengti net kelis tūkstančius litų toje byloje siekusias bylinėjimosi išlaidas – tiek bendrijos, tiek neteisingai apkaltinto sodininko. Visi bendrijos nariai? O gal pirmininkė ar bendrijos valdyba, kurie, remiantis SBĮ, privalo atlyginti bendrijai dėl jų priimtų sprendimų patirtą žalą.

Neabejotinai iki šiol svarbiausias sprendimas SB “Tauras” vandentiekio istorijoje bus paskelbtas jau artėjantį pirmadienį, vasario 17 d.. Sprendimas išties svarbus. Jis bus paskelbtas sujungtoje byloje, dėl kurios šiuo metu sustabdytos visos kitos SB “Tauras” bylos dėl vandentiekio skolos žemesnės instancijos teismuose. Po sprendimo paskelbimo visos panašios SB “Tauras” bylos turėtų būti atnaujintos ir remtis Aukščiausiojo Teismo nutartimi.

Gana simboliška, kad toks sprendimas bus paskelbtas kitą dieną po Lietuvos valstybės atkūrimo dienos. Sodininkų bendrijos, viešojoje erdvėje nuolat įvardijamos kaip vienas iš sovietinės sistemos palikimų, todėl šis sprendimas, , bus galima drąsiai vertinti per Lietuvos demokratijos pasiekimų prizmę.

Nėra ramybės ir byloje dėl SB “Tauras” valdybos padidinto nario mokesčio

Nors be Aukščiausiojo Teismo, kitose SB “Tauras” bylose kur kas ramiau, tačiau šiek tiek veiksmo vyksta byloje dėl SB “Tauras” valdybos neteisėto sprendimo panaikinimo. Primenu, kad pernai SB “Tauras” valdyba, be sodininkų susirinkimo pritarimo padidino bendrijos nario mokestį, nors remiantis SBĮ, neturėjo tam teisės. Nemaža sodininkų grupė suvienijo jėgas ir šį sprendimą užginčijo teisme. Klaipėdos m. apylinkės teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – sustabdė sprendimo galiojimą, t. y. paliko galioti nario mokestį tokį, kokį buvo patvirtinęs sodininkų bendrijos susirinkimas. Bendrijos valdyba šį teismo sprendimą apskundė Klaipėdos apygardos teisme ir kovo 26 d. teismas spręs, palikti galioti ar atšaukti laikinąsias apsaugos priemones. Kada byla bus nagrinėjama iš esmės – kol kas neaišku.

Pabaiga (?)

Toks tas mūsų bendrijos “procesinis pavasaris”. Daugelis sutiks, kad visų (na gal išskyrus tuos, kurie iš to sėkmingai pelnosi) didžiausias noras – kad ši nemaloni istorija pagaliau baigtųsi. Ir nors artėja tiktai pirmas žingsnis taip ilgai lauktos pabaigos link, belieka tikėtis, kad po jo sulauksime ramios ir saulėtos vasaros.

3 komentarai apie “Kas naujo SB “Tauras” teismuose?”

  1. na, manau, jei valdybos ir pirmininkes veiksmai daro finansine zala bendrijai. po paskelbto teismo sprendimo bus galima pasitarti ir vel suvienyti jegas del tu nuostoliu isieskojimo bendrijos naudai. uz svaistymasi musu visu sunestais pinigais i kaire ir i desine reikia kazkam atsakyti. sekmes visiems 🙂

    Atsakyti
  2. teisingai pastebėta, tikslinu informaciją – byloje su SB Tauras surinktais duomenimis, 2011 m. UAB Consultum Bonum už teisines paslaugas SB Tauras pervedė 46 700, 00 Lt; 2012 m. – 32 200,00 Lt.Taigi vos per 2 metus pervesta 91 700, 00 Lt sodininkų lėšų į SB Tauras teisininkų A. A. Masaičių bendrovę. Visiems žinoma, kad sodininkai tokių tikslinių įmokų nenumatė, todėl pagrįstai daroma prielaida, jog sodininkų įnašai už komunikacijas perkeliami į teisininkų sąskaitas. Prašiau teismo, kad įpareigotų Klaipėdos apygardos teismą atlikti ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikalstamų veikų. Sprendimo dar nėra, bet sodininkai patys turi bendradarbiauti ir rūpintis savo turtu. Pirmininkę reikia ne keisti, o laikyti, kad sprukdama nesiektų išvengti atsakomybės.

    Atsakyti
    • Spėju, kad didžioji šiems teisininkams išmokėta suma yra ne bendrijos narių sumokėtos lėšos bendrijai, o teismų priteistos bylinėjimosi išlaidos, berods po 1000 Lt nuo kiekvieno į teismą paduoto asmens.

      Atsakyti

Parašykite komentarą