Tauro gatvių asfaltavimas

(11)

Viena iš pagrindinių sodininkų bendrijos „Tauras“ likvidavimo priežasčių (neskaitant kasmet mokamo 80€ bendrijos nario „į orą” panaikinimo) buvo galimybė likvidavus sodininkų bendriją gauti paramą infrastruktūros ir aplinkos tvarkymui iš savivaldybės ir ES. Kaip paaiškėjo, tai padaryti buvo itin sudėtinga, užtruko daug laiko ir prireikė visų mūsų bendrų pastangų. Visgi, visiems kartu susivienijus buvo surinkta šimtai parašų ir nors teko pildyti kalnus dokumentų, minti kelius į įvairiausias institucijas, šis didelis darbas nenuėjo veltui. Bendrija panaikinta, gatvės perduotos prižiūrėti savivaldybei ir yra prižiūrimos iki šiol. Šiandien turime galimybę vėl suvienyti jėgas ir pasiekti šį tą reikšmingo, pagerinsiančio mūsų visų kasdienį gyvenimą. Susidarė palankios sąlygos Tauro gatvių asfaltavimui.

Šiam klausimui išjudinti iš sąstingio įregistravome Klaipėdos Tauro bendruomenę – savanorišką asociaciją, kurioje aktyviais veiksmais judame šio tikslo link. Pastarąsias kelias savaites aiškinomės įvairius asfaltavimo variantus, varstėme (nuotoliniu būdu) savivaldybės duris, kalbėjome su sąmatininkais, projektuotojais, rangovais. Iš Klaipėdos miesto savivaldybės gavome atsakymą, kad artimiausiu metu nežadama investuoti į mūsų gatves, nes savivaldybės biudžetas tokiems darbams nėra didelis, o mes gatves perleidome miestui tik praeitais metais, tad jos nėra įtrauktos į planus. Šiai dienai yra parengtas projektas Debesų g. ir Tauralaukio g. infrastruktūros įrengimo darbams, todėl netolimoje ateityje bus sutvarkytos gatvės šalia mūsų teritorijos, bet ne mūsų kvartale. Todėl nusprendėme pamėginti savomis lėšomis prisidėti prie mūsų gyvenimo kokybės gerinimo. Surinkome informaciją, apsvarstėme ir įvertinome kiek galėdami daugiau ir paruošėme planą – pasiūlymą, kaip galime turėti asfaltuotas gatves.

Asfaltavimo planas:

  1. Tauro 12-osios gatvė techninė priežiūra ir praplatinimas ir Tauro 1-osios g. projektavimas.
  2. Tauro 1-osios g. asfaltavimas.
  3. Kitų gatvių asfaltavimas.

Detaliau apie asfaltavimo plano dalis. Kodėl, kada ir ką reikia daryti

1. Tauro 12-osios g. atstatomasis asfaltavimas ir Tauro 1-osios g. projektavimas.

Tauro 12-oji g. yra tapusi pagrindiniu įvažiavimu į Tauro kvartalą daugumai vietinių gyventojų. Natūralu, kad dėl intensyvaus eismo jos būklė nuolat blogėja. Tuo tarpu Tauro 1-oji g. yra pagrindinė kvartalo gatvė, kertanti visą teritoriją bei taip pat daugelio iš mūsų pravažiuojama kasdien. Šios dvi gatvės labai svarbios ir strateginiu požiūriu: išasfaltavus jas priartėjame prie teritorijos „sužiedinimo“ – galimybės pervažiuoti kvartalą vien asfaltuotomis gatvėmis. Tokiu būdu asfaltuota gatvė ne tik priartėja prie kiekvieno, gyvenančio Tauro kvartale, namų, bet ir išpildomos sąlygos, reikalingos Tauro 1-ąja gatve paleisti miesto maršrutinį autobusą ir šioje gatvėje įrengti autobuso stotelę.

Šių gatvių asfaltavimo darbus suplanavome kartu, kadangi šiuo metu susiklostė labai palankios aplinkybės ir galime investuodami sąlyginai nedidelę sumą ženkliai pagerinti savo gyvenimo kokybę.

1.1. Kadangi Tauro 12-oji gatvėje yra seno asfalto likučių, mums pavyko pasiekti susitarimą savivaldybėje dėl šios gatvės 3 metrų pločio techninės priežiūros atlikimo. Tačiau savivaldybė sutinka apmokėti tik 3 m pločio gatvės remontą, o jeigu norime platesnės, 5 m pločio, gatvės, turime prisidėti prie asfaltavimo darbų savomis lėšomis. Kadangi ši gatvė yra pravažiuojama didelės dalies mūsų bendruomenės gyventojų, o 3 m plotis yra nepakankamas dviem mašinoms prasilenkti, palikti šią gatvę 3 m pločio būtų labai laikinas sprendimas. Šiuo metu asfaltavimo darbų rinkos kaina yra apie 15 €/m²,  tad 5 m pločio kelio ruožas nuo Perkūno g. iki Tauro 1-osios g. mums kainuotų apie 7500 € (2 m x 250 m x 15 € = 7500 €), kadangi apmokėti turėtume tik 2 m pločio gatvės asfaltavimo darbus. SVARBU: gatvių techninei priežiūrai ir remonto darbams savivaldybės skiriamas biudžetas yra nuolat naudojamas tvarkant miesto gatves, tad mūsų susitarimas su savivaldybe galioja tik tol, kol biudžete bus pakankamai lėšų. Todėl norime kaip galima greičiau surinkti reikalingas lėšas, kad šie planai nenusikeltų neribotam laikui.

1.2. Tauro 1-oji g. yra centrinė mūsų teritorijos gatvė, tačiau ji negali būti suremontuota analogiškai Tauro 12-ajai gatvei, kadangi Tauro 1-osios g. dalyje nėra užbaigti lietaus nuotekų tinklai ir nėra asfalto dangos, kurią būtų galima remontuoti. Įrengti naują asfaltą palankiausia prisidedant prie savivaldybės planuojamų darbų savomis lėšomis. Kiekvienais metais Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia fizinius ar juridinius asmenis kreiptis dėl dalinio finansavimo susisiekimo infrastruktūrai gerinti skyrimo (biudžetas būna apie 250 000 – 300 000 €). Tačiau dalyvaujančių konkurse būna daug, tad norint laimėti konkursą ir gauti finansavimą, reikia turėti parengtą darbų projektą. Apklausėme projektuotojus dėl techninio darbo projekto parengimo kainų ir gavome komercinį pasiūlymą projektavimo darbams už 11000 € (asfalto dangos ir pėsčiųjų takų projektavimas, lietaus nuotekų projektavimas, geologija ir gatvės apšvietimo projektavimas, ekspertizė), projekto parengimas užtruktų apie 10 mėnesių. Tik parengus projektą matysime pilną kainą, kiek kainuos infrastruktūros darbai Tauro 1-ojoje g. Darbų atlikimą planuojame etapais, t. y. 2021 m. pretenduosime į paramą lietaus nuotekų tinklų įrengimui ir asfaltavimui, vėliau – likusiems darbams. SVARBU: paramai gauti paraiškos kasmet teikiamos iki birželio 30 d., tad norint suspėti dalyvauti finansavimo konkurse 2021 m., turime lėšas projektavimui surinkti kuo greičiau (atsižvelgiant į tai, kad projektavimo darbai užtruks apie 10 mėn.).

Pirmajam etapui įgyvendinti lėšas renkame proporcingai tai naudai, kurią gaus gyventojai. Kad būtų aiškiau, taip atrodo prisidėjimo prie asfaltavimo žemėlapis:

Prisidėjimo prie asfaltavimo žemėlapis
  • Sklypai prie asfaltuojamos gatvės (Tauro 12-oji g.) – po 800 €
  • Sklypai prie gatvės, kuriai projektuojamas asfaltavimas (Tauro 1-oji g.) – po 400 €.
  • Sklypai prie likusių gatvių – po 200 €.

2. Tauro 1-osios g. asfaltavimas

Turėdami parengtą Tauro 1-osios g. techninį projektą, 2021 m. birželio mėn. teiksime paraišką savivaldybei dėl Tauro 1-osios g. asfaltavimo su 20% mūsų lėšų prisidėjimu.

3. Kitų Tauro kvartalo gatvių asfaltavimas

Vykdydami Tauro 12-osios ir Tauro 1-osios gatvių asfaltavimą, turime puikias galimybes prie šių darbų prijungti ir kitų gatvių asfaltavimą. Nors visas Tauro gatves vienija viena bendra savybė – jos neasfaltuotos, tačiau yra ir nemažai skirtumų: skiriasi gatvės ilgiai, gyventojų skaičius. Nuo jų daugiausia ir priklauso asfaltavimo galimybės. Turime išnagrinėję kiekvienos gatvės asfaltavimo variantus ir skaičius, kiek tai galėtų kainuoti. Todėl jeigu jūsų gatvėje yra norinčių turėti asfaltuotą gatvę, kviečiame jungtis prie šio projekto. Susisiekite šioje svetainėje nurodytais kontaktais ir detaliai papasakosime, kiek tai galėtų kainuoti, nuo ko pradėti, ir kokie žingsniai reikalingi. Kadangi turime kontaktus tiek su rangovais, tiek su savivaldybės atstovais, padėsime išspręsti organizacinius klausimus, tereikia tik  jūsų iniciatyvos ir noro prisijungti. Svarbu prisiminti, kad Klaipėdos Tauro bendruomenė yra ne pelno siekianti organizacija, kurios nariais dirba visuomeniniais pagrindais, negaudami atlyginimo, siekdami vienintelio tikslo – geresnės aplinkos gyventi, pradedant, bet neapsiribojant, asfaltuotais keliais.

APIBENDRINIMAS. KĄ REIKIA PADARYTI ŠIANDIEN?

1. Lėšų surinkimas. Kaip minėta, dėl susiklosčiusių palankių aplinkybių svarbu darbus pradėti nedelsiant, todėl prašome kuo skubiau pervesti prisidedamą sumą į bendruomenės sąskaitą Swedbank:

Gavėjas: Klaipėdos Tauro bendruomenė
Sąskaitos Nr.: LT407300010162626044
Suma: pagal prisidėjimo žemėlapį (Tauro 12-oji g. – 800€, Tauro 1-oji g. – 400 €, likusios gatvės – 200 €)
Paskirtis: Mokėtojas Tauro X-oji g. Y. Tauro 12-osios g. asfaltavimui ir Tauro 1-osios g. projektui.

Negalinčių iškart prisidėti visos sumos, prašome prisidėti dalimis po 100 €/mėn arba dėl individualaus mokėjimo grafiko susisiekti nurodytais kontaktais.

2. Surinkus reikalingą sumą (7500 €), pradedame Tauro 12-osios g. remontą. Turime tikslą tai padaryti per 1-2 savaites.

3. Surinkus reikalingą sumą (11000 €), pradedame Tauro 1-osios g. techninio projekto rengimą. Tikslas – darbų pradžia per 1 mėnesį.


Išsamiau apie šį projektą papasakosime ir atsakysime į kylančius klausimus susirinkime
prie elektros transformatorinės Tauro 1-osios, 9-osios ir 16-osios g. sankryžoje
šį sekmadienį, birželio 21 d. 17 val. Kviečiame dalyvauti.

11 komentarų apie “Tauro gatvių asfaltavimas”

  1. Bus kaip su tinklais. Valdyba sau pasiklojo, sodo bendrija panaikino. Laukem 3 metus kol Klaipedos vandenys vandentieki ivede. Kai Tauro 1 aja isafaltuos, gaudy veja laukose – bendromenes neliks.

    Atsakyti
    • Jeigu ir neliks, jau vis tiek bus asfaltas pirmoje gatvėje – visiems nauda. O kiekvienai kitai gatvei bet kuriuo atveju reikės gyventojams dėtis savo asfaltui. Bendruomenė nėra stebukladariai ir ne vienintelis variantas, kaip išsiasfaltuoti gatvę. Mes tik siūlome savo pagalbą, kadangi patys tuos pačius klausimus sprendžiame. Jeigu turime bendrą tikslą, gal mums pakeliui?

      Atsakyti
  2. Labai džiaugiuosi, kad mano gatvė vieną kartą bus išasfaltuota, nes tos dulkės ir lakstantys automobiliai jau taip įkyrėjo. Ačiū iniaciatoriams. Pinigėliai pervesti.

    Atsakyti
  3. Eismas labai intensyvusTauro 1-oje g. Kai kurie pravažiuoja 60 km/val ir greičiau. Gyventi pastoviai dulkėse nėra sveika. Savo dalį sumokėjau. Ačiū už iniciatyvą bei tikiuosi, kad greitu laiku bus paklotas asfaltas bei apribotas automobilių greitis.

    Atsakyti

Parašykite komentarą