Kur išleidžiami mūsų pinigai

(1)

išlaidosNario mokestis yra pagrindinis sodininkų bendrijos pajamų šaltinis. Natūralu, kad bendrijos valdyba nuolat stengiasi jį kuo labiau padidinti, kad bendrija galėtų turėti didesnes išlaidas. Natūralu ir tai, kad bendrijos nariams nesinori nario mokesčio didėjimo, kadangi tai tiesiogiai atsiliepia jų kišenei.

Kadangi SB “Tauras” valdyba paviešino planuojamą 2014 m. išlaidų sąmatą, sugalvojau, kad labai įdomu būtų apskaičiuoti mūsų sodininkų bendrijos “naudingumo koeficientą”, t. y. kokia mūsų sumokamų lėšų dalis panaudojama tiesiogiai bendrijos narių gerovės didinimui. Rezultatai nėra netikėti, tačiau skaičiai išties įdomūs, todėl dalinuosi jais su visais SB “Tauras” nariais. Siūlau visiems iki artimiausio susirinkimo šiuos duomenis peržiūrėti, kad būtų lengviau apsispręsti, kaip balsuoti dėl klausimų, susijusių su finansiniais bendrijos gyvenimo aspektais.

 

 

* – kelių priežiūrai numatytos išlaidos apskaičiuotos remiantis SB “Tauras” valdybos siūlomais sprendimų projektais pirmajam šių metų susirinkimui.

Kelių priežiūros mokesčio išlaidos diagramose išskirtos neatsitiktinai. Tai vienintelės mus dominančios naudingos išlaidos, kurios tiesiogiai naudojamos bendrijos narių gyvenimo gerinimui. Visa kita – atlyginimai ir administracinės išlaidos – tiesioginės naudos bendrijos nariams neduoda.

Reikia pastebėti, kad 2013 metais SB “Tauras” kelių priežiūrai surinko apie 19 tūkst. Lt, o išleido maždaug 12 tūkst. Lt. Dar apie 9 tūkst. Lt keliams prižiūrėti buvo likę iš ankstesnių metų, todėl 2014 m. pradžioje kelių priežiūrai SB “Tauras”buvo surinkta 16 tūkst. Lt, t. y. daugiau pinigų, nei buvo išleista per visus 2013 metus. Galbūt verta pagalvoti apie tai, kad 2014 m. kelių priežiūros mokestį reikėtų sumažinti, arba visai jo nerinkti ir naudoti sukauptas dideles lėšas? Pastaba: ši informacija – iš SB “Tauras” 2013 m. ūkinės – finansinės veiklos ataskaitos, kurią bendrijos pirmininkė visais įmanomais būdais stengiasi apsaugoti nuo viešumo.

Žemiau pateikiu išsamesnę diagramą, kurioje matosi detalios SB “Tauras” numatomos išlaidos.

 

 

O pabaigai – kiekvienam turbūt įdomiausia informacija – kiek įvairios SB “Tauras” išlaidos kainuoja Tau – eiliniam SB “Tauras” nariui. Žemiau – ataskaita, kurioje galima pamatyti, kad kiekvienas iš mūsų kasmet pirmininkei sumokame 61 Lt, teisininkams ir buhalterei – po 44 Lt, kiekvieno iš mūsų 5 Lt kasmet “išleidžiami” mįslingajam namelio nusidėvėjimui ir t. t. Sugalvosite kaip sumažinti ar visai atsisakyti vienų ar kitų išlaidų – atitinkamai sumažės ir nario mokestis. Pasiūlymų, kaip būtų galima optimizuoti išlaidas, jau buvo pateikta šiame tinklalapyje anksčiau (buhalterinės įmonės samdymas vietoje buhalterės etato, teisininkų etato atsisakymas ir kiti), deja, tačiau narių susirinkime jie nebuvo priimti.

 

** – duomenys suapvalinti litų tikslumu.

Aukščiau pateiktose diagramose nėra įtraukta teismo priteista SB “Tauras” skola už atliekų tvarkymą, dėl kurios apmokėjimo taip pat bus sprendžiama artimiausiame susirinkime.

Apibendrinant, jeigu būtume fizikai, sakytume, kad SB “Tauras” naudingumo koeficientas yra 21,8 % – tokia dalis lėšų atlieka naudingą darbą, visa kita fizikai pavadintų nuostoliais.

Ir dar – atkreipkite dėmesį, kai visur diagramose – numatomos išlaidos. Kokias išlaidas iš tikrųjų patiria SB “Tauras” ir kur išleidžia mūsų sumokamus nario mokesčius? Tokią ataskaitą padaryti sunku, kadangi 2013 m. ūkinės – finansinės veiklos ataskaitos pirmininkė internete neviešina, o norint gauti jos kopiją teks numinti kryžiaus kelius.

1 komentaras apie “Kur išleidžiami mūsų pinigai”

  1. Geras klausimas kur išleidziami nario mokes.pinigai? kai per 15metų[ pirmininkaujant Kargaudienei] pastatytos dvi skelbimų lentos ir tos pačios iš baudų uz nedalyv. talkoje.Daugiau-NIEKO.Elektra,nuotekos-atskiros” grand” sąskaitos iš pačių kišenės,kelių greideriavimas-t.p. Tai kur nario mokes.pinigai????? ALGOMS—-kam? keliem? uz ką?kodėl? kokiu tikslu? kiek tai tęsis?

    Atsakyti

Parašykite komentarą